Zabıt Katipliği Hakkında Bilgiler:
Zabıt Katibi kısa adıyla katiplik diğer adıyla yazıcı anlamına gelir. Zabıt katibi kadrolu devlet memuru olarak veya kadro karşılığı sözleşmeli yani 4bli olarak istihdam edilir.Her yıl düzenli olarak az veya çok zabıt katibi alımı Adalet Bakanlığınca ilgili il merkezlerinde ve bazı ağır ceza mahkemesi yani adalet komisyonu olan ilçelerde yapılır.
Zabıt katibi olmanın bazı özel şartlar
1*Türk vatandaşı olmak,
2*Sınav günü itibariyle 35 yaşını bitirmemiş olmak,
3*askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak, askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
4*657 sayılı Kanunun değişik 48/1-A/5 bendinde sayılan suçlardan mahkûm olmamak,
5*657 sayılı Kanunun 53 üncü maddesi hükümleri saklı kalmak kaydı ile görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak,
6*Kamu haklarından mahrum olmamak,
7*Arşiv araştırması sonucu olumlu olmak.
Diğer şartlar ise şu şekildedir;
Zabıt katibi olmak isteyen bir kişinin klavyesi iyi olmak zorundadır.
Çünkü zabıt katibi olmanın şartlarından bir tanesi de 3 dakikada hatasız 90 kelime yazabilmektir.Daha fazla yazssam yanlışlarım çıksa ne olur?Birşey olmaz fakat en az 90 kelime yazılmalıki mülhakata girme şansı olsun.
Zabıt katibi olmak için öncelikli şart aslında KPSS sınavına girmek ve en az 70 puan almak.
Peki ben lisans yani 4 yıllık fakülte mezunuyum benimde mi 70 puan almam mı gerekiyor?Örnekle açıklayalım.
Üç tane zabıt katibi adayı olsun.Bunların ismi Ahmet Mehmet ve Ayşe olsun.
Ahmet Lise mezunu.
Mehmet Ön lisans yani 2 yıllık bir bölümden mezun.
Ayşe Lisans yani 4 yıllık bir fakülteden mezun.
Tüm adaylar kendi mezuniyetlerine göre girdikleri KPSS sınavından 70 puan almalıdır.Mezun olduğunuz okul veya mezuniyet durumunuza göre girdiğiniz KPSS sınavından aldığınız puan kaç ise ona göre sıralama yapılır.
Yukarıda verdiğimiz örneklere göre bir sıralama yapalım.Mesala Ahmet lise mezunu KPSS den 90 puan aldı. Mehmet Ön lisans mezunu KPSS den 87 aldı. Ayşe lisans mezunu ve KPSS den 92 aldı.
Bu durumda sıralama nasıl olur?
1 .Ayşe 92 puan
2 .Ahmet 90 puan
3.Mehmet 87 puan.
Burada görüldüğü üzere Mehmetin ön lisans mezunu olması katiplik için bir avantaj sağlamadı.Herkesin kendi düzeyinde girdiği KPSS sınavından aldığı puana göre sıralamaya konulmaktadır.
Katipliğe Öncelikle il merkezlerinde bulunan ve Adalet Komisyonu olan yani Ağır Ceza Mahkemeleri olan illerde sınav yapılır. Veya bazı Adalet komisyonu olan ilçelerde de katiplik sınavı yapılır.
Devamı için;
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder